Verbouwingsavontuur – De uitdagingen

Hoewel zeer wenselijk is het bijna ondenkbaar dat een verbouwing zonder problemen of verrassingen verloopt. Aanvankelijk maakten we een vliegende start maar bij het opbouwen kwamen we wat opmerkelijke dingen tegen:

  • De waterleiding naar de garage hangt zwevend in de kruipruimte over de breedte van het huis.
  • De TV-kabel komt buiten bovengronds door de muur de woonkamer binnen.
  • Van twee groepen waren in de groepenkast de blauwe draden gewisseld!?
  • Het oude bad ging door het trapgat snel naar buiten, maar voor het nieuwe bad moest het raam op de eerste verdieping eruit. Met dank aan de buren van nr. 1 voor de ladder.
  • Een losgeraakte aanhanger zorgde voor aanzienlijke autoschade.
  • De draagbalken van de houten zoldervloer zijn tégen het rookkanaal gemonteerd, evenals het dakbeschot. Verre van brandveilig naar de huidige normen.
  • Het rookkanaal bleek los te zitten.

Het laatste punt zorgde voor de nodige frustraties en verrassingen. Na het wegbreken van de schoorsteenmantel dachten we ‘even’ het rookkanaal van diameter 200 te versmallen naar diameter 150. Simpel toch? Dat doe je even.

Bij het beetpakken van de pijp geraakte het laagste compartiment los. Handig, die moest toch weg. Maarre, heurt dahso?

Een eerste verloopstuk bleek niet te passen, een tweede stuk kwam eraan te pas: van D200 naar D190 en van D190 naar D150. Vervolgens moet deze vastgemaakt worden. Ieder compartiment van het rookkanaal is aan de onder- en bovenzijde afgewerkt met een ring. Deze bovenste ring moest eraf gesloopt om het verloopstuk aan vast te maken en dan klemmen in het nog hangende stuk rookkanaal. Volg je het nog? Afijn, na 3 dagen proberen en 4x langsgaan bij de onvermoeibare en behulpzame mensen van Tromp en van Eck dachten we klaar te zijn. Denk je…

Op moment dat het laatste schroefje erin gedraaid zit op de eerste verdieping geraakt daar bij het plafond het rookkanaal los en kunnen we nog net op tijd voorkomen dat 2,5 meter aan rookkanaal een verdieping naar beneden stort. En we opnieuw zouden moeten beginnen. Pfieuw! Samengevat zijn ‘rookkanaal’ en aanverwante termen woorden geworden die we niet meer willen horen!

Verbouwingsweetjes

Een verbouwing regelen is een hoop gedoe, maar levert ook aardige statistieken op als je je administratie braaf bijhoud. Zo bezochten we afgelopen half jaar minimaal 71x de bouwmarkt, waarbij de Hornbach de grootste favoriet was. Zeker vijf keer kwam een flinke vrachtwagen materieel leveren voor de deur. Verf bestelden we online via verf.nu in minimaal 10 verschillende leveringen. In totaal betreft het meer dan 100 liter waarvan veruit het meeste (afneembare) muurverf en in 6 verschillende kleuren. Zoek je nog een restje blauw, rood, nog roder, groen of nog groener? Meld je dan even!

Verder reden zeker meer dan 10x naar het afvalbrengstation met een grote aanhanger om troep af te voeren. Voor het verkrijgen van strak sauswerk versleten we meer dan 375 meter aan Tesa (roze) afplaktape. Leidingen verleggen onder de vloer was alleen mogelijk door je door een gat in de muur te wurmen waar een 10L emmer niet rechtop doorheen kan. En bij een buitentemperatuur van 35 graden kun je je niet voorstellen dat je vloerverwarming ooit kunt gaan waarderen. Toch stond de aanleg ervan op de planning in hartje zomer.

Je komt ook allerlei onbekende of verrassende namen van materialen en gereedschappen tegen zoals fermacell, promasil, miofol, perilex, berenlul, uponor en seriedrukvlakdimmers. Niets bijzonders, gewoon een nieuwe wereld.

Altijd blijven lachen en volgens plan doorwerken, dan komt aan elke verbouwing vanzelf een keertje een einde. Om weer opnieuw te kunnen beginnen 🙂

2 gedachten over “Verbouwingsavontuur – De uitdagingen”

  1. Tjonge wat een dot pech hebben jullie te verstouwen gehad! Respect voor jullie doorzettingsvermogen. Maar inderdaad, het uitzicht maakt een hoop goed en gaat jullie een hoop plezier opleveren (zoals ik jullie ken ;-)) denkend aan rondrennende haasjes, kieviten die roofvogels wegjagen ivm jongen, vers gemaaid gras of juist de lucht van vers hooi… heerlijk… straks met voorjaar als de rust beetje is wedergekeerd bij jullie, komen we graag even meegenieten!!!

    Succes nog met laatste lootjes. Straks als Jente door het huis loopt of lekker in bad speelt weet je weer waar alle bloed, zweet en tranen voor waren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *